jennyjon - vår vrå av världen

Direktlänk till inlägg 11 juni 2013

Graviditeters trista siffror

Av Jenny och Jon Sjöberg - 11 juni 2013 08:30

Vi skrev i ett tidigare inlägg att det var okej för oss att försöka skaffa fler barn inom kortare tid än vad det stod i förlossningsjournalens rekommendation efter kejsarsnitt.

Det var ett stort hinder för oss som vi tog oss över när vi fick det här beskedet. Vi vill självklart inte ta någon onödig risk när det är liv som står på spel.

Men på vägen till att bli gravida finns det så många steg framåt att ta, och en del blir säkert bakåt tyvärr. Vi har inte upplevt något missfall, och ibland känns det nästan som om vi "står på kö" för detta. Vid 30 års ålder är risken en på fem. Risken att livmodern brister efter snitt var 0,3 på 1000...

Det är inte alltid så himla lätt att "bara skaffa barn". För vissa är det kanske det. För oss är det kanske det nästa gång, det vet vi inget om.

Det dröjde ett år innan vi blev gravida,för genomsnittet tar det sju månader.Ett år är en fruktansvärt lång tid när man väntar på det man längtar efter så mycket. Vi fick ta till ägglossningstest för att i alla fall få lite hjälp på traven. Och hade vi inte blivit med barn när det gått drygt ett år hade vi fått ta till mer hjälp än så. Så i det stora hela kom vi lindrigt undan.

Vi har vänner runtomkring oss som kämpat och som fortfarande kämpar, barn som visat sig vara mirakel då det varit snudd på omöjligtför dem att bli medbarn igen, flera bekanta som tagit till IVF, de som fått stå ut med sorgen som missfall för med sig...

Hur svårt det kan vara och statistikens negativa siffror känner vi till. Det är inte säkert att vi kommer att kunna få fler barn än Ian, hur gärna vi än vill. Att vara "nöjda" medhonom är ingenting som vi tänkt försökavara förrän vi försökt bli med barn.

Vi vet att vi vill ha fler barn. Men när det blir, om någonsin, vet vi inte. Vi ska pricka ägglossningen, få till befruktning, klara de där magiska tolv veckorna och så vidare. Det rör sig om flera om, och tråkig statistik:


Sannolikhet varje månad baserat på kvinnans ålder:

15 år - 40 %
20 år - 40 %
25 år - 30 %
30 år - 25 %
35 år - 20 %
38 år - 10 %
40 år - 5 %
43 år - 0-1 %


Normalt sett är statistiken för par som har regelbundet samlag att bli med barn följande:

25 % blir gravida inom en månad
60 % inom sex månader
80 % inom 12 månader
90 % inom 18 månader


(Siffror hämtade från Familjeliv)Skulle vi försöka vid rätt tillfälle har vi drygt 25% chans att bli gravida. Samma siffra är det för chansen att bli gravid inom en månad. De sifforna är så tråkigt låga. Och sedan är det inte bara siffror. Det finns så mycket bakom dem. Så många drömmar ligger i denna statistiks händer. Så bara för att vården givit oss klartecken betyder inte det att vi blir med barn på första försöket. Snarare långt därifrån...

Det kan återigen bli en sådan där jobbig väntan att gå igenom, då varje menstruation känns som ett misslyckande, och att tiden för att bli med barn skjuts framåt ännu en månad. För de som försöker/försökt bli med barn är en månad en hemskt lång tid. Man hinner vare sig man vill det eller inte göra upp planer. "Då har vi en bebis innan året är slut." "Då kommer det vara två år emellan barnen." "Tänk om det blir förlossning på Alla hjärtans-dag...?"

Att skaffa barn för med sig så många känslor och alltför ofta kommer de i formen av en berg- och dalbana. En vän sa till oss en gång att"det kommer aldrig komma det perfekta tillfället att skaffa barn". Det var kanske länge det som vi väntade på. Att någon skulle komma och säga till oss "skaffa barn NU".

Ingen kan lova att det kommer att gå bra, och att det blir en stor omställning är väl ingen hemlighet för någon. Nu har vi ju dockett litet hum om vad det handlar om. Och vi är övertygade om att vi skulle klara av det och få ihop dagarna.

Hur mycket vi vill kanske inte spelar någon roll i det stora hela, så därför betydde det så mycket för oss att veta att vi inte behöver dra ut på försöken i flera år. Vi kanske vill ha fem barn. Vem vet? Vi vet i alla fall att ju tidigare åldersmässigt sett som vi påbörjar att försöka bli med barn igen desto större chans verkar vi få. Statistiskt sett alltså.

 
 
Ingen bild

Helena

11 juni 2013 15:52

Nej det är verkligen inte "bara" att skaffa barn. Vår först lät vänta påsig i 2 år och 4 månader.Och vi fick hjälp i form av hormonsprutor, och då tog det sig på första försöket.
Nr 2 däremot, hon blev till på andra försöket. Gissa om man blev glad :) Läste nånstans att det är lättare att bli gravid inom 18 månader från första förlossningen, för kroppen ska tydligen komma ihåg hur det är att bli/vara gravid.
Det verkade funka för oss iaf, iofs var första dottern 20 månader när jag blev gravid, men min kropp kanske har bra minne ;)

Jenny och Jon Sjöberg

11 juni 2013 18:12

Så glad jag blir över att läsa att ni fått bli föräldrar! :)
Men er väg var lång och det måste ha varit fruktansvärt jobbigt många gånger. Allt denna väntan och ovissheten. Så mycket som man inte kan styra över.
Det låter ju lovande att chansen är något större inom 18 månader. Allt som kan bidra till den usla statistiken uppskattas. :) /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Söndag 5 april 08:30


Mitt i projekten med Påskharens äggjakt, glasstester och annat så påbörjades ett annat moment också: att fixa ett fönster till Loes rum. Vi lyckades ju med att hitta ett utrymme för rum till Loe men då kändes ett fönster självklart för att han skulle...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Lördag 4 april 18:24


Barnen har fått den stora lyckan att testa åtta utav säsongens glassnyheter. Smakerna var förstås delade, men ingen av dem gillade Glassbåten Hallon och Saltlakrits och det var ju inte helt oväntat. Solero Mango blev inte heller någon favorit....

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 3 april 20:00

Med knappt en vecka kvar till påsk så gjorde Påskharen ett tidigarelagt besök hos oss. Några godispresenter, ett brev med viktig information om den kommande äggjakten lämnades. Spända barn! Redan på förmiddagen så hittade Isa en halv morot i postlåda...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Fredag 3 april 06:18


En liten "påskby" med 3D-effekt. Loe och Isa gjorde varsin. ...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 4 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i 10 år!

   

     I år firar  jennyjon 10 år.   
                   
Under snart ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen och minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

M Ti On To Fr L S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis blogg p www.bloggplatsen.se