
BVC-väntrummet: Jon och Ian leker med dockorna Brian och Rhianna.
6935 gram och 65 cm lång - så stor är Ian nu. Vi hör knaken från det att han växer... även om vikten börjar plana ut lite nu.
Vi pratade med BVC-sköterskan om att börja med smakportioner så vi får se om vi kommer igång med det. Att börja med gluten i skydd av amningen nu är bra för att kontrasten inte ska bli för stor när det är dags att börja med mat. Detta kan minska risken för glutenintolerans. Så lite, lite vitt bröd ska vi i alla fall börja med och så småningom puréer.
Berätta gärna hur ni gjorde när ni började introducera "riktig" mat i barnens kost! Tips...?
Lotta
15 januari 2013 09:32
När julia vara nyfödd var rekommendationen att börja med smakportioner vid tre månader. Man hängde på låset den dagen liksom ;) Sen har de där tre månaderna blivit både sex o nu är det fyra eller?
Med de yngsta barnen har vi sällan använt barnmatsburkar utan vår egen mat. Ja, efter sunda förnuft förstås ;)
Jag har inte så många råd att ge egentligen...funkar inte en grötsort eller matsmak...testa nåt annat. Jag fick ofta höra att man inte skulle ge fruktpureer till att börja med eftersom de då inte skulle gilla riktig mat utan bara det "goda"...men varför isf inte ge det barnet VILL ha istället...å på så vis introducera annan mat senare.
Jaja...det går nog bra. Vi är fruktansvärt sena med Elin...lathet kanske ;) Men lite gröt äter hon iaf.
Kram!
http://www.esmeralda71.blogg.se
Jenny och Jon Sjöberg
15 januari 2013 12:21
Ja, det är mycket som ändras hela tiden. Hoppas att det som rekommenderas nu är det som är bäst.
Att just ta mat från vår egen tallrik för att erbjuda föreslog de på bvc, men puréer till att börja med får det bli. Det är ju mest nya smaker och annan konsistens som det är frågan om.
Och de tyckte inte heller att frukt var bra att börja med - för frukt är ju godis. :) Vi får väl se vad vi hittar på. Salt var det i alla fall stort nej för!
En pytteliten bit smörgåsrån blev det igår, men jag vet inte ens om den räknas. Först var biten som en liten nagel, sedan var jag övertygad om att han skulle sätta den i halsen så tillslut blev det nästan ingenting kvar... /Jenny
Lina
15 januari 2013 11:11
Med Ru började vi med smakportioner vid fyra månader. Jag testade avokado först. Sedan potatis som hon stenvägrade (och fortfarande inte alls är förtjust i). Rätt tidigt lät jag henne också äta havregröt och katrinplommonpuré vilket hon gillade. Men vi har kört mycket inledningsvis på rätt söta saker, ärtor, majs, morot etc. Det är rätt roligt att se reaktionerna måste jag säga.
Jenny och Jon Sjöberg
15 januari 2013 12:27
Bra tips på mat att börja med! :)
Tyckte att Ian gjorde grimaser efter att bara fått lite smörgåsrån i munnen, så det ska bli roligt att se - och givetvis ska det filmas och fotas! Hälsa familjen. Kramar. /Jenny
skrivmoster
15 januari 2013 16:35
Mina barnbarn fick faktiskt samma som jag brukade göra ... potatis, morot (kokta förstås) och skrapat äpple. Vi höll på att skratta ihjäl oss när hon fick in potatisen i munnen och grimaserade och skakade på sig ("hurvese" som det heter här uppe). Fråga Jon! Ändå var det väl mosat och i fin konsistens. Fruktmoser i all ära men de är efterrätter .. Men dom ska ju bara smaka i början.
Ni får filma och visa!! Kram!
http://skrivmoster.bloggplatsen.se
Jenny och Jon Sjöberg
15 januari 2013 18:25
Vi försökte få i Ian lite smörgåsrån nu till kvällsmaten igen men nähäru - det fick man inte! Allt annat ska in i munnen men det han får stoppa in passar tydligen inte. Tur att vi inte har någon brådska. Idag har han ju haft fullt upp med att vända på sig och vi tror att han upptäckt sitt ena öra. ;) /Jenny