jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Alla inlägg under juni 2016

Av Jenny och Jon Sjöberg - 24 juni 2016 19:45

Ja, det blev en midsommarafton med flera klassiker. Vi åt färskpotatis, sill, västerbottenpaj, svenska jordgubbar och tårta. Bonusen blev att vi kunde plocka några utav årets första smultron i trädgården. En mycket fin, men på grund av vädret svettig dag.


Av Jenny och Jon Sjöberg - 24 juni 2016 11:14


Vi önskar er alla en...


 


Och Nalle fick också ha blommor i pälsen.

Den här gången utan att ha knallat in i någon buske...
Tyvärr ser ju inte väderprognosen så lovande ut,

så vi är redo även för regn...

 


Hur och var ni än firar så önskar vi en toppendag!

Ian · Isa · Loe · Nalle
Av Jenny och Jon Sjöberg - 23 juni 2016 08:30


Vårt huvudsakliga mål var inte att besöka Liseberg när vi var i Göteborg, utan det var för att Loe hade fått en kallelse till Drottning Silvias barn- & ungdomssjukhus. (Tyvärr blev detta på samma dag som midsommarfirandet på Ians förskola så det missade vi.) Loe föddes med hypospadi och vi remitterades från vårt sjukhus i Skövde till Göteborg. Det verkade ju väldigt allvarligt men förklaringen var helt enkelt att det var där som den närmsta expertisen fanns.

Under de första månaderna fick vi många olika råd om hur ingrepp eller inget ingrepp alls skulle bli att vi till slut slutade lyssna. Vi valde istället att invänta kallelsen, åka till barnsjukhuset och träffa de som visste. Nu är det gjort, men hypospadi var helt nytt för oss och som för många andra.

Hypospadi är en medfödd åkomma som är vanlig och drabbar 1 av 300 pojkar. Det innebär att penis undersida är underutvecklad och har ett för kort urinrör som sitter någonstans på undersidan av penis eller i pungen. Det här är inget som påverkar barnets utveckling i övrigt. Men det finns ett mörkertal eftersom det här kanske inte är något som det pratas så mycket om, och då särskilt inte bland de äldre generationerna.

Jag och Jon har pratat om ifall vi skulle skriva det här inlägget som är mer personligt men var båda överens om att vilja dela med oss av "tabubelagda" ämnen. Vi är ju helt klart inte ensamma om att ha fått en pojke med hypospadi, men ändå har vi aldrig stött på någon som nämnt det. Det här är något som vi tycker borde komma upp till ytan mer. Det är tydligen så pass vanligt att det inte ens var något som täcktes av vår utökade gravidförsäkring eller barnförsäkring.

På Drottning Silvias barn & ungdomssjukhus opereras 60-70 pojkar om året och nästa år kommer Loe att vara en av dem. För det blir operation och vi måste tillbaka till kirurgavdelningen. Det stod klart efter undersökningen.

Vi hade tid på förmiddagen och var ute i god tid hemifrån... trodde vi, men då hade vi inte räknat med fyra stycken (!) vägarbeten och bara i grannkommunen blev vi 25 minuter försenade. Ändå startade vi ju väldigt tidigt på morgonen för att ta oss de 17 milen dit.

Men vi hann fram, fast i en av trafikstockningarna på E20 blev Ian kissnödig och fick kissa i en medhavd potta som vi ställde på golvet. Tur att vi har en ganska stor bil. Det var annars lite dramatiskt. Att vi tappade ett av hjulen på barnvagnen, som tur var inte med barn i, och att jag fick fågelskit i håret som jag inte ens kände för att jag har så tjockt hår var också sådant vi inte räknat med.

Hela familjen var med till experten på barnsjukhuset och vi blev rejält lugnade av besöket, så lugnade vi att tyckte att det var läge för Liseberg efteråt. För det är klart att det här har följt med i tankarna och Familjelivsgooglande har skrämt upp oss fler gånger än vi kan räkna.

Loes hypospadi är så liten att minsta möjliga åtgärd kommer behövas, men när barn opereras i den regionen är det alltid narkos som gäller. Och narkos är det mer stabilt att ge när barnet är över 12 månader, så därför kommer vi att ha det här framför oss. Ingreppet är så enkelt att vi kommer att kunna få komma hem samma dag som det görs och ingen kateter kommer behövas utan bara bandage.

Det var en lite läskig erfarenhet att besöka ett barnsjukhus för det var säkert många där som gärna skulle vilja byta öde med oss och Loe. Vi såg flera saker som kändes i hjärtat och tankarna på hur orättvist det är när barn drabbas kom över oss lite mer ofta än vad det vanligtvis gör när det blev så påtagligt...

För oss väntar en enkel operation som verkar helt komplikationslös, även om narkosen oroar, och Loe kommer inte att märka av det här mer under sin uppväxt, han kommer att fungera "normalt" (och ge oss en massa barnbarn!) och sedan sker ett återbesök tre månader efter operationen. Efter det är det över för oss. Säkert inte för till exempel familjen som åker omkring med en hjärtstartare på sin barnvagn... /Jenny

Loe
Av Jenny och Jon Sjöberg - 22 juni 2016 19:43

______________________________________

 

"De pratar. Men de säger ingenting."


/Ian Sjöberg, snart 4 år

______________________________________

Ian
Av Jenny och Jon Sjöberg - 22 juni 2016 17:45


Den senaste blogbagen från Loppi har nått mig (den förra kom tyvärr aldrig fram till mig, utan kom bort någonstans på vägen...) och vi har fått nya grejer att testa. Allt är ju visserligen inte nytt på marknaden och just den här tandborsten från Jordan är av modellen som jag brukar använda och det flytande oparfymerade tvättmedlet från Grumme har vi också testat. De är produkter som vi helt klart rekommenderar. Ceratet blev Jon försökskanin på och han var ju redan såld från start i och med att det bara har naturliga ingredienser och så gillar han ju grapefrukt. Pink Grapefruit Lip Balm från Burt's Bee är hela namnet. Duschcremen Melon Crush från Family Fresh luktar ljuvligt av melon och känns underbart sommarfräsch och jag skulle inte ha något emot schampo och balsam med samma doft. Isa fick klämmsen The Swedish One från Ella's kitchen, en klämmis särskild framtagen för de små vännerna i Sverige. Hon gillade den! Klämmisen säljs endast nu under våren och sommaren och om man gör ett handavtryck med sitt barn och laddar upp en bild på det på Instagram tillsammans med texten #ellasgivefive så skänker de 5 kr för varje avtryck till Project Playground. I blogbagen fanns också en förpackning med sköljmedel, Softlan Aroma Sensations Inner Harmony. Nu är dofter vid tvättning något som vi varit försiktiga med ett bra tag nu - vi har ju nästan alltid haft en bebis. Men när vi kör sådan tvätt som inte är barnens så har vi inget emot att den doftar lite gott. Den här luktar mandarin och vanilj och gör tvätten mjuk. Med följde också en barnfilm: Alvin & gänget - Gasen i botten. Men nej, den här filmen fängslade varken oss eller barnen. Vi är nog alldeles för gamla för pipigt talande ekorrar och våra barn var nog för små för att uppskatta de gulliga djuren och deras knasigheter. Men övergripande toppensaker i blogbagen! /Jenny


#BurtsBeesSverige #ellaskitchensverige #alvinochgänget #gasenibotten #grumme #jordan #familyfresh #meloncrush #softlan 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 22 juni 2016 08:00

Hela gårdagen tillbringade vi i Göteborg och vi for tidigt, kom hem sent och ingen kunde eller ville ta sovmorgon... Besöket var inplanerat sedan en tid tillbaka då vi fått kallelse till Drottning Silvias barn- & ungdomssjukhus för Loe. Med det blogginlägget får vi ta en annan gång. Dessa rader får handla om hur vi i samma veva passade på att roa oss på Liseberg!

Vi brukar se till att inte besöka nöjesfältet under högsäsongen för att slippa så mycket köande som möjligt - att köa med barnen är liksom lite av en mardröm. Men nu är det ju alltid en chansning och en och annan busslast rullade in, men bland barnattraktionernas köer blev det inte några större folksamlingar. 

Ian och Isa, tillsammans med Jon och någon gång även själva, kunde därför åka en hel del: drakbåtarna, Flygis, Hoppalång, Sagoslottet, Farfars bil, Skepp o' skoj...Turen i Kaninresan gjorde vi allesammans och Loe tittade sig omkring med stora ögon och det var roligt att kunna åka något ihop också. Loe sov annars mycket under lisebergsbesöket och det underlättade förstås och en fin dag som denna gick det att amma honom ute.Det blev lite vinstlöst spelande på hjulen, shopping av bland annat kepsar då vädret blev bättre än förväntat och så kastade Ian ringar för att träffa flaskorna medan Jon traditionsenligt sköt ner honungsbin och lika traditionsenligt vann ett litet gosedjur.Att lämna parken utan att ha besökt kaninerna gick ju inte för sig, så vi letade upp en. Ian höll sig lite på avstånd, men Isa och Loe höll sig framme. Isa visade upp sin nya docka och kaninen lekte tittut med en förvånad Loe. Isa klappade kaninen på den mjuka handen, men krama den ville hon inte.Det fanns en hel del nytt på Liseberg för den här säsongen och det är nästan otroligt hur de lyckas överträffa sig själva varje gång. Jag och Jon hade ju gärna besökt Den förbjudna trädgården. ;) Men nöjde oss med en bild under skylten in. Nästa gång kanske...Uppe på berget, som det nu fanns en lite lättare slingrig gåväg för t.ex barnvagn upp till, fanns fler nyheter. Jon brukar gärna vilja göra premiäråk i Lisebergs nyöppnade åkattraktioner och den här gången blev det därför en resa med flygplanen i Aerospin.Uppe på berget hittade vi också Barnens paradis och det var verkligen en härlig överraskning. En mycket charmig och lekfull plats med bland annat den otroligt tjusiga blomsterkarusellen. Det här var ett väldigt fint tillskott! Bushållsplatsen i Kaninlandet är ju toppenfin, men det här barnparadiset passar bättre för lite äldre klättervilliga barn. Ian gjorde ändå det han kunde och klängde omkring i de voljärliknande byggnationerna.Men det fanns annat som inte var sig likt, som fiskedammen. Den hade blivit omgjord på ett skojigt sätt. Priset var högre och "vinsterna" går säkert att hitta billigare, men det är ju även en upplevelse som man betalar för. Nu simmar ett gäng fiskar omkring och barnen får varsin håv för att fånga sitt byte. Ett roligt men enkelt upplägg och Isa hade inga problem att fånga sin fisk. Efteråt skulle barnen lägga fisken på vågen för att scanna den och byta den mot en leksak i korgen. Scanningen var också ett spännande moment där det visade sig att de fångat en torsk och en gädda. Inte helt oväntat så valde Isa en docka (den hon visade upp för lisebergskaninen) och Ian bilar.Och vi har sagt det förr, och vi säger det igen - vi älskar Liseberg! Det är så roligt här och det är klart att det blir lite mer omständigt med barn och hund, men i det stora hela så är det ändå något som vi vill göra eftersom vi får ut mer glädje av att vara här än att inte åka hit!

Jag och Jon besökte Liseberg flera gånger innan barnen, nu besöker vi parken med barnen och jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta att åka till Liseberg även långt efter att barnen är utflugna. Det är ju trots allt platsen som förlovade oss på också. ♥ /Jenny

Ian · Isa · Loe · Utflykter
Av Jenny och Jon Sjöberg - 21 juni 2016 10:15

Då och då återkommer barbeque-smaken från Estrella.

Nu är den här igen på tillfälligt besök och lika god som vanligt!


Av Jenny och Jon Sjöberg - 20 juni 2016 18:17

Nalle fick en och annan present idag!


Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se