jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Alla inlägg under januari 2012

Av Jenny och Jon Sjöberg - 6 januari 2012 16:15

Idag är sista dagen som vi har våra gäster hos oss - tänk vad fort en vecka gått! Vädret bjöd dagen till ära på riktigt fint väder. Kallt men vackert, soligt och vi tog en förmiddagspromenad tillsammans och Nalle showade friskt. Han underhöll oss med sitt paradnummer, dansa med grenar, till samtligas förtjusning.

   

Vi gick genom Fagersanna och visade upp det som finns att visa upp för besökarna. Det här är ju inget stort samhälle. Centrum består av en lanthandel, men vi trivs jättebra här - i vårt fina Fagersanna.

Sista måltiden med gästerna, som även Benke och Kristina åt för de kom för att säga hej då, blev potatisgratäng med egenmarinerade lövskurna schnitzlar och Eriks sallad. Efterrätten bestod av skivade jordgubbar med grädde, mango- och passionsmousse och även Ekströms-nyheten Chokladmousse med äkta choklad. Chokladmoussen var jättesmaskig, så testa gärna den! Och hela middagen blev riktigt lyckad för gästerna lät mycket belåtna.

  

Nu vilar vi maten i väntan på avresa mot Resecentrum. Folke och Mariannes tåg avgår senare ikväll och imorgon förmiddag är gästerna hemma. Det tar sin lilla tid att ta sig fram i detta avlånga land. Det är lite synd att det ska vara sådana avstånd, men vem vet: kanske ses vi snart igen...?

Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 januari 2012 16:45

Ett fint pudersnölager låg på västgötaslätten när vi åkte till Falköping, och framme vid dagens utflyktsmål hälsade några tomtar oss välkomna till Falbygdens Ost. Så nog kändes det faktiskt lite som jul ändå.

  

Julen varar väl till påska, men redan nu satt det röda prislappar på fjolårets julprylar. Många fina saker att pryda granar och annat i hemmet med. Kanske dags att börja tänka på nästa jul redan nu? Nää, däremellan kommer ju fastan...

Fast, fasta var det ingen som gjorde idag, när det vankades en sådan lockande ostbuffé. Alla möjliga läckra ostar varvades med frukt, sylt, pajer, kex och lufttorkad skinka och paté, och till detta en god enbärsdricka och sedan kaffe, förstås. Alla blev behagligt mätta och belåtna.

  

Efter den goda maten gjorde vi en liten avstickare till Åsle Tå, Västergötlands bäst bevarade backstugemiljö med en mängd gamla fattigmansstugor, tidsenligt inredda. Det var intressant att gå omkring och kika in i genom fönstren de små byggnaderna, många med tjocka halmtak. Det nollgradiga, ruggiga januarivädret gav en liten, liten aning om hur hårt livet måste ha varit förr, utan vare sig elektricitet eller andra moderna bekvämligheter. Sedan bar det av på småvägar förbi otaliga kyrkor, innan vi slutligen var hemma i den elupplysta värmen igen. En rolig, mättande och berikande utflykt var till ända. /Jon

Av Jenny och Jon Sjöberg - 4 januari 2012 19:00

Dagens rundtur med gänget gick österut mot Moholm i Töreboda kommun. Där stannade vi till vid Moholms herrgård och vid det gamla tingshuset Tingsholm.

 

Marianne kommer att köpa herrgården så fort den blir till salu för hon har stora planer för denna gård, som föll henne i smaken, och dess omliggande byggnader. I tingshuset var vi flera år i rad när morfar firade sin födelsedag här. Tingshuset byggdes 1891 i schweizisk stil men fungerar numera som värdshus.

   

I den amerikanska långfilmen Broarna i Madison County med Clint Eastwood och Meryl Streep arbetar Eastwood som fotograf åt National Geographic och åker runt i Madison County och fotograferar de täckta broarna i området. Idag fick vi också möjlighet att besöka något så ovanligt som en täckt bro - i Sverige. Den här hängverksbron på 34 meter med sina två spann och huvudreglar av rundtimmer heter Vaholmsbron. Denna bro tillkom någon gång mellan 1830 och 1880 och är väg över ån Tidan och denna å är en utav få svenska åar som rinner norrut.

Det finns också en ort som heter Tidan och här är bland andra Alf Svensson och Bert Karlsson födda. Askeberga skeppssättning, eller Rane stenar som den också kallas, är landets nästa största skeppssättning. Detta monument är byggt för 1000-1500 år sedan, stenblocken väger mellan 25 och 30 ton och hela den skeppsformade anläggningen är runt 55 meter lång.

 

Anledningar till att besöka denna stensättning är många och somliga, mer spirituella, far hit för energierna som sägs går att utvinna ur stenarna.

Ett annat populärt stopp på vår biltur "på byggda" blev den här konstparken, Galleri Odenslunda, med flertalet olika skulpturer i kalksten skapade av olika internationella konstnärer.

   

Efter allt detta satte hungern in och även det kunde orten Tidan råda bot på. På Tidans pizzeria lunchade hela gänget.

Innan vi lämnade Tidan var vi även in en sväng på konditoriet och Böckernas hus, ett gigantiskt bokantikvariat. Men sedan var vi mer än nöjda med denna dag! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 januari 2012 16:30

Idag åkte hela gänget: Folke, Marianne, mina föräldrar, Hugo, Lova, Nalle, Jon och jag till Hjo. Först gick vi runt på Hem & Hobby och gjorde alla våra fynd. Sedan lunchade vi på pizzeria For Hjo.

Mätta och belåtna for vi vidare till Stadsparken och förfrös både det ena och andra. Fruktansvärt kallt! Men Nalle trivdes såklart i den spännande parken med många nya dofter, och en och annan tik.

Men vi kikade runt lite i Hjo, handlade lite och åkte sedan vidare till Tibro för idag hade Candela Second Hand öppet och det hade Folke sett fram emot. Det var mycket folk där, och vi kikade runt bland alla prylar som finns i denna fina affär. Hugo och Lova hittade varsin bok, medan Marianne hittade en pepparkvarn modell mindre. Dragspelet, som Folke tittade på när han var på besök sist, fanns kvar men det blev inget köp denna gång heller. Kanske nästa gång...? På bokhandeln Elanders i Tibro hittade han dock ett frimärksalbum som han sökt efter med ljus och lykta uppe i Piteå, så även han fyndade under denna trevliga, men småkalla utflykt. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 januari 2012 20:01

För en tid sedan blev jag intervjuad av Maria och hemsidan Vi med djur och nu ligger hela artikeln ute här på Vi med djurs sida om någon är intresserad av att läsa. Hos Vi med djur kan du läsa många artiklar om åtskilliga djur och hitta rasbeskrivningar på just det djur som du är intresserad av. Det är en mycket informativ sida med många intressanta artiklar och fina bilder. 

- In och läs vår berättelse om hur det är att leva med vår allra bästa vän, teddybjörnen Nalle! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 januari 2012 19:15

 

"Kom änglar, kom älvor det börjar bli kallt
graderna sjunker så fort överallt

och det hjärta som skulle bli ditt på nåt vis

det fryser nu sakta till is"


~ Lars Winnerbäck "Kom änglar"

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 januari 2012 19:00

 

Under julledigheten läste jag Martina Haags bok Fånge i Hundpalatset, en mycket lättläst bok som hade gått ännu snabbare att läsa ut om det inte vore för att jag prioriterat sömn och annat. Som lätt och underhållande läsning fungerar den här boken perfekt. Kapitlen är korta och humoristiska och de känns väldigt personliga, som om jag är hemma och hälsar på hos paret Haag. Man får reda på om Martinas oro för källaren, hur hon tvingade i sig 1 kilo kött och många andra härliga episoder hämtade från vardagen. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 januari 2012 15:45

Idag har det i Fagersanna gjorts och ätits Piteås nationalrätt: pitepalt. Pitepalt är en grå liten, till utseendet icke särskilt tilltalande, degklump fylld med flottigt fläsk som det också ska serveras fläsk, och krösamos, till. Näej, hujeda mig, vad skriver jag?! På detta sätt får jag nu nästan palten att framstå som något helt oätligt, och det var den ju tydligen inte eftersom alla de som åt nu har hamnat i paltkoma. Och jag har ju faktiskt bara testat flatpalt och den fick då mig att stchjäggles... och kanske måste man vara bårta boijn för att tycka om denna mat. Det luktade i alla fall inte gåmmälschmöcko den här gången...

 

Men det är väl så det är, antingen gillar man denna rätt eller också så gör man det inte. I Piteå finns till och med ett sällskap, Paltakademien, som arbetar med att sprida och utveckla paltkulturen ut i vida världen. Jag anmäler mig inte som medlem, även om sällskapet är fint med medlemmar som kungen, drottningen, kronprinsessan och Carl-Jan Granqvist. Men det gör nog Jon för han gillar dessa klumpar. Det mest kända ute i stora världen i paltväg är kanske ändå när pitesonen Tomas Holmström vann Stanley Cup och använde pokalen som paltgryta...

Marianne var första palttillverkare och med kornmjöl som en av ingredienserna blev Solvik i Fagersanna världens senaste Paltzeria. Och imorgon öppnar vi surströmmingsburken! Nähä, så roligt ska vi inte ha det... Imorgon hoppas då jag på pizza - köpespizza alltså.

Och just det, till efterrätt serverades Dinétårta från Kling Glass i Mariestad. Mariestad, Skaraborg, Västergötland. /Jenny

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se