jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Direktlänk till inlägg 29 juli 2013

Fundering och tips, tack

Av Jenny och Jon Sjöberg - 29 juli 2013 20:00

Vad menar de som säger "Man ska inte ha barn för tätt"? Vi har fått höra det några gånger, ibland av de som bara har ett barn, eller har flera år mellan barnen. Av de som inte vet vad det egentligen innebär alltså.

Är det just vi som inte ska ha barn för tätt? Eller folk i allmänhet? Men varför tror ni att de tycker så? Är det för att varje barn behöver sin tid? Men i så fall ska man väl aldrig ha fler än ett barn för det finns väl ingen ålder på ett barn som man helt kan räkna med att barnet ska klara allt själv...?

De finns de som har nio barn som ger de allesammans mer av sin tid än vad de som bara har ett gör. Men samtidigt kan man ju aldrig veta hur ett liv med flera barn födda tätt kommer att bli. Är det ändå inte upp till föräldrarna själva att bestämma när de känner att de har tid och ork över till att ta hand om fler barn?

Sedan undrar vi över hur man smidigt värmer välling om man inte har tillgång till mikro eller spis? Och barnet i fråga vill ha sin frukostvälling helst innan det vaknat och kommit på att det döööör om det inte får sin flaska genast och skriker så taket lyfter. Värma flaskan i termosvarmt vatten? Som sagt, tips mottages.

 
 
Mamma Brötis

Mamma Brötis

29 juli 2013 21:07

Ja, just NI ska inte ha barn för tätt! ;-)

Äh, det går väl bra att skaffa barn hur som helst - finns väl både för och nackdelar med alla varianter.

När det gäller vällingen så gav vi den kall i vissa lägen (minns dock inte vid vilken ålder), och barnen tyckte det var helt ok.

Annars kan ni kanske ha färdig välling i en termos?

Hoppas det löser sig för er! :-)

http://www.brotisen.blogspot.com

Jenny och Jon Sjöberg

29 juli 2013 21:42

Vi har ju inte gjort någon större hemlighet av att vi vill ha barn helst imorgon om det bara gick.
Men det känns lite som om det sticker i ögonen på en del. Så himla lätt är det ju inte att bli gravid till att börja med... Det finns ju de som får tvillingar och fler ändå och klarar det bra.

Kall välling kanske vore en idé, det har vi aldrig testat och får undersöka det vidare.
Vi funderar på att resa bort och tidigare ammade jag men nu får vi försöka hitta på någon annan lösning. Att släpa med micron känns inte aktuellt. /Jenny

 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

29 juli 2013 21:24

Det enda jag kan komma på med barn för tätt är rent fysiskt, att kvinnans kropp inte riktigt klarar av att få barn för tätt. Men kommer inte på någon annan anledning, det får vara upp till var och en tycker jag.

Gör vällingen färdig och häll upp i termos som du har på sängbordet så är den både varm och färdig när det är dags :)

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

29 juli 2013 21:52

Den fysiska biten är ju en sak, men det har inte känts som om det är det som de tänkt på. Känts mer som avundsjuka...
Vi får väl se hur tätt det blir här, om det ens blir tätt överhuvudtaget. Ian kanske blir ensambarn och alltså den mest bortskämda ungen i världen. Så för den skull kanske det vore bra med fler. ;)

Jag har funderat på det men är orolig för att den ska blivit för kall när det är dags. Det går ju att testa hemma innan i och för sig. Har den blivit för varm går den ju att kyla. Och kall välling var också ett tips vi fick. Kanske skulle gå att värma i något handfat med varmt vatten för att få upp temperaturen något...?

När Ian blir hungrig eller sätter sig i sin matstol ska han ha mat genast. Värst är det då med morgonvällingen som han vill ha så tidigt. Vi trodde att det skulle blivit bättre när vi övergick till mild fullkorn, men inte då. Det är nog inte ens att han är hungrig alla gånger, utan mer att han ska ha. Och det är ett väldigt bra sätt att lugna honom och även få honom att somna om.
Och om det blir att vi sover borta vill vi ju helst inte att fler ska behöva väckas av honom än vi. Får fundera och experimentera. /Jenny

 
Lotta

Lotta

29 juli 2013 21:55

Vatten i termos att ha till vällingen är ju det bästa väl?

Å barn tätt...jo, man har väl fått höra ett o annat om att barnen inte får den tid från föräldrarna som de behöver...hm ;)
Det är ganska precis två år mellan Julia, Anthon o Anna. Å så ett hopp på nio år tills nästa gäng...där är de flesta tätare än så, 1½ mellan flera av dem.
Å våra barn är faktiskt varken mindre intelligenta, mindre väluppfostrade, mindre vältaliga, språkkunniga, känslomässigt störda, klängiga, enstöriga osv än andra ungar. Snarare tvärtom, hehe ;)
De har klarat sig ypperligt och som föräldrar tycker jag nog att vi lyckas ge dem alla den bit av kakan de behöver =)
Min egen erfarenhet är att många av de med flera år mellan är mer gnälliga o bortskämda eftersom de alltid fått föräldrarnas uppmärksamhet twentyfourseven och aldrig fått tampas med att ibland måste man faktiskt vänta på sin tur, man kan inte alltid va först, inte alltid få största bullen eller mest saft i glaset. Ja, ni fattar hur jag menar ;)
Man kan ju inte dra alla familjer över en kam...men men...
Folk säger ofta till oss att det märks att barnen kommer från en familj där syskonen är tätt för de har TÅLAMOD.
Inte alltid, kan jag väl intyga...men ofta ;)

Kör hårt! Ian önskar sig en lillasyster eller lillebror att fajtas med ;)

KramKram!

http://www.esmeralda71.blogg.se

Jenny och Jon Sjöberg

29 juli 2013 22:06

Vi är ju inte så resevana med barn och bortskämda med att ha haft micron tillhands hela tiden. 40 sekunder så är det klart, typ.

Tur att jag känner till dig och din familj för dina nio får säkert mer kärlek och uppmärksamhet än vad somliga föräldrar ger ett barn. ♥ Du avskräcker inte från ett fotbollslag med ungar! ;)

Vi är inte dummare än att vi inser att det kommer att bli skittufft men ALDRIG att vi skulle ångra ett barn. Men behöver folk påpeka att man inte ska barn för tätt/eller för många? (Hur långt tätt nu är och hur många många nu är...?)

Tror inte att barns utveckling har att göra med hur tätt det är mellan dem och ibland kan det bara vara positivt. De kan lära av varandra. Syskonen kommer säkert att komma varandra närmare förutsatt att föräldrarna behandlar dem lika osv...

Vi får väl se vad det blir av det, men det skulle ju kanske vara skönt för oss om Ian hade någon annan att tillgå lite oftare under uppväxten. Tackar för din kommentar och kramar tillbaka!

 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

29 juli 2013 21:59

Nappflaskan går ju att skölja under varmt kranvatten och gör ni det tillräckligt länge får man ju upp tempen i alla fall. Termos brukar hålla värmen rätt länge, den jag har håller kaffe varmt i 6-7 timmar och då fyller jag den först med kokande vatten så att själva termosen är varm, fyller på med jag vill ha i och sen är det klart :)
Prova lite hemma så är ni på säkra sidan.

Möjligt att det är avundsjuka men folk har så mycket åsikter om alla andra så varför skulle det inte finnas åsikter om sånt här också?
Som ofrivilligt barnlös kan jag till viss del känna en liten släng av avundsjuka fast då inte på barn som kommit tätt utan mer på de som tex familjen annorlunda, känns då mer som att då kan väl jag få ett om de får tio. Men mina tankar och känslor ska ju inte gå ut över andra :)

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

29 juli 2013 22:17

Det går säkert att lösa på något vis. Lättast vore ju förstås om vi kunde förklara för honom att vällingen/maten är på väg. Men där är vi inte riktigt än. Vi säger det ju förstås för att ha sagt det, men... ;)

Ja, det är konstigt att folk har så mycket tid över till andra ändå. Att sköta sitt eget och inte ha så mycket åsikter om andra är inte så lätt för alla.

Att skaffa barn tätt eller hur många man vill har ingen annan med att göra tycker jag. Om man tycker något om det kan man väl tycka det för sig själv.
I ditt fall är det sorgligt nog en annan sak. Du inte kan rå över något av de båda och jag kan förstå din avundsjuka och jag blir ledsen när jag tänker på din barnlöshet. Jag förstår ju att du inte vill ta ifrån flerbarnsfamiljerna något barn, utan tycker att du borde kunna få ett i alla fall.

Vissa människor på jorden borde inte alls ha fått några barn, med andra borde ha fått... Kram, kram. /Jenny

 
Ingen bild

Annie

30 juli 2013 13:52

Angående välling. Varmt vatten i termos, en doseringsburk med rätt mängd vällingpulver, en ren flaska och sedan är det bara att skaka ihop när hungern faller på. Går på ett kick! Smidigt att ha dessa grejor på nattduksbordet så man slipper masa sig iväg till köket mitt i natten ELLER ha alla dessa grejor i skötväskan när man är iväg nånstans så är man inte beroende av micro.

Angående barn tätt, vårt andra kommer nu i november och första kom i juli förra året, det blir alltså typ 1 år och fyra månader mellan dem, tätt med andra ord! Tror att det, som med så mycket annat, finns både för- och nackdelar. Nu är man ju liksom lite inne i bebissvängen, har koll på läget och jag tror att man som syskon knappast lider av att vara nära varandra i ålder. Å precis som du skriver, oavsett hur tätt man har mellan barnen så ska man ju ta hand om dem! Nä, strunta i alla tyckare, vill ni skaffa att barn till snart och inga hinder föreligger så gör det. Det är ju ert beslut, ingen annans.

Tack för en trevlig blogg!

Jenny och Jon Sjöberg

30 juli 2013 14:34

Vi ser fram emot tiden då Ian inte måste ha mat direkt (eller så tidigt...). Men han har varit sådan sedan han föddes. Då var det så han skakade av hunger eller vad det nu var. Det var till och med så vi kollade upp så han inte hade diabetes. Men det var det ju inte.
Han är bara född sån vad det verkar.

Vi har doserat upp vällingen i en sådan där burk nu också för att det ska gå fortare och smidigare. Vänder bara ner i flaskan. Tackar för dina resetips! Återstår att se om vi kommer iväg.

Det är också en bra synpunkt, att om det går för lång tid måste man ju fräscha upp kunskaperna igen. Alla barn är ju inte lika, men mycket omkring dem som är det. Och blir det samma kön på nästa är det ju bara en syskonvagn som fattas. Hahaha!

Vi har då tänkt försöka oss på fler och sedan får väl tyckarna säga vad var det jag sa när vi är så trötta att vi inte vet vad vi heter. Men det har vi ju varit med bara ett barn också så... (Väntar vi för länge så kanske vi inte är fertila nog att få fler barn alls.)

Hoppas att du mår så bra som du kan under din graviditet. Du får återkomma och berätta hur det går med de båda. :) /Jenny

 
Ingen bild

Lina

30 juli 2013 17:29

Själv blev jag ju gravid igen runt sju månader efter första förlossningen och det märks på min kropp att det har tagit rätt hårt. Fysiskt återhämtade jag mig inte alls lika snabbt efter andra förlossningen som efter första. Och sedan tänker jag att det hänger ihop med ork. Nu hade jag ju inget barn att ta hand om när jag väntade det andra men i normalfallet har man ju det. Och frågan är hur mycket man orkar med ett litet barn med allt vad det innebär och samtidigt vara gravid och sedan ha en nyfödd att ta hand om.
Å andra sidan har min svärmor fött runt femton barn med typ 1,5 års mellanrum och varit gravid en stor del av sitt liv. Hennes kropp har tagit stryk men inte hon är ju fortfarande fullt fungerande och tror inte att hon skulle gjort annorlunda.
Man får fundera på vad man själv vill, orkar med och gillar. Barnen tätt kan ju vara praktiskt av många skäl också. Känner man sig redo så varför inte? Barnen har det nog roligare ihop måste jag säga.

Jenny och Jon Sjöberg

30 juli 2013 21:07

Hur kroppen återhämtar sig och vilken tid man har till det är ju väldigt personligt. Såg bilder på Heidi Klum nyss och har man folk som sköter det mesta går det väl smidigare.
Tror också att barnen kan få det väldigt roligt tillsammans när det inte är så många år emellan. Jag och min lillebror hade kul ihop men bråkade en hel del också. Men vi umgås en del idag och det är lättare i och med att vi vuxit upp nära och "känner" varandra. Men allt går ju inte att styra över, men ju fler desto roligare eller hur det nu var... /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 24 april 06:00

Den stora älgvandringen har dragit igång på SVT och till och från har vi livesändningen på. Så igår, på Världsbokdagen, drog jag igång ett älgtema med Lin och Sia. Men vi började på boktemat och såg avsnittet om Världsbokdagen med Greta Gris och så l...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 23 april 07:30


Idag firas Världsbokdagen runtom i världen och vi smygstartade uppmärksammandet redan igår när vi besökte biblioteket för sagostunden. Utöver det vanliga fick alla barnen välja en Pixi-bok att ta med sig hem i present. Böckerna passade vi på att läsa...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Måndag 22 april 15:15

  Lin ville ha en massa småflätor i håret så jag flätade på och satte fast färgglada loomband. Och som om inte det var festligt nog så blev det också en ansiktsmålning!   Efter en tid tog vi ur flätorna och då blev det förstås väldigt vågigt...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Söndag 21 april 08:00

Ian och Isa kämpar vidare med försäljningen ur sina gröna majblommeväskor. Och efter att ha betat av närområdet med dörrknackning har centrum blivit nästa plats för försäljning.     Vid ett av tillfällena var Sia med som "reklampelare" oc...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Lördag 20 april 08:00


I veckan drog jag med Lin och Sia ut på en liten utflykt. Vi hade en samling innan där vi med bildstöd gick igenom vad som skulle göras. Sedan tog vi tag i att packa fika i ryggsäckar, toabesök och påklädning. Med hjälp av Naturhistoriska riksmuseets...

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards