jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under juni 2017

Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 juni 2017 19:45

Det är inte bara det vi shoppar som påverkar vår miljö, det gör dessutom det vi använder för att bära hem skiten... f'låt, fynden. ;) För oavsett om vi använder plast-, pappers- eller tygkassar, har det gått åt råvaror, vatten, kemikalier och energi för att producera dessa. Förr trodde jag stenhårt på att papper var bättre än plast  - papper tillverkas ju av trä, en förnyelsebar råvara, medan plast var aja baja från smutsig, fossil olja - och att allra bäst var en tygkasse av bomull.Men gamla "sanningar" ska man alltid syna i sömmarna. Papper från svenskt, miljöcertifierat skogsbruk är visserligen rätt okej, men "miljöplastkassar" av återvunnen plast eller förnyelsebar råvara som majs eller sockerrör kan vara likvärdiga. Ingen skog behöver avverkas och plast väger mindre än papper. Transporter påverkar ju också miljön. Fast plast bryts å andra sidan ned mycket saktare än papper i naturen, miljöplast eller ej. Och i haven blir plast rena dödsfällorna för mängder av fåglar, fiskar och andra djur, samtidigt som plasten skräpar ned längst kuster och stränder...Suck! Vilken soppa! Inte lätt att välja rätt. Tygkassen då? Tja, bomull kräver oftast enorma mängder vatten och kemikalier i hela tillverkningskedjan, så den måste användas upp till 400 gånger (!) för att börja anses som ett bättre alternativ. Flergångs-shoppingkassar i kraftigare, vävd plast finns också att tillgå, men där får man allt se till att använda dem ett sisådär femtiotal gånger för att de ska göra någon reell nytta.


Vid det här laget har nog de flesta slutat läsa, men jag kan ju alltid fortsätta predika för de redan omvända... Vi skulle ju kunna börja med att fundera på ifall vi verkligen behöver köpa alla saker som vi gör. Om svaret blir "givetvis" (...), kanske vi i alla fall kan överväga att bära hem prylarna under armen? Nej! säger alla unisont. Det vore som att äta soppa med ätpinnar, när skeden redan är uppfunnen! Fair enough. Men om vi nu "glömmer" att ta med egna kassar till affären, kan vi väl åtminstone försöka att inte gnälla så mycket när de stora affärskedjorna nu tänker börja ta några kronor betalt för shoppingkassarna i affären? Kanske? Ja? Bara gnälla liite? (Vi är ju trots allt svenskar...) Yay! Och återanvända plast- och papperskassarna så mycket som det går, och sedan slänga dem iiiiiii... naturen? Du-duh! Nej i återvinningen, såklart! ;) /Jon, illa dold miljömuppPS. Bilderna har jag "lånat" från nätet utan varken tillåtelse eller skrupler... So sue me! DS.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 5 juni 2017 15:51

Våra ljuvliga pioner är som buketter i sig. Trädgårdens liv märks av så väl nu. Men datorn dog.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 4 juni 2017 17:22

Mellan några utav dagens regnskurar gick jag, Ian och Isa och plockade blommor i trädgården. Vi hittade fler än jag trodde innan och fick ihop till en fin bukett. Och klart att blommande gräslök ska vara med. /Jenny


Av Jenny och Jon Sjöberg - 4 juni 2017 09:00


 


Och så hittar vi som klippet visar bara två fågelungar i boet. Vi vet inte alls vad som hänt. Det var åtta ägg men vi vet inte om alla kläcktes men vi har sett minst sex munnar tidigare. Men nu ser vi bara två. Det har sett ut som att hanen eller honan har flugit ut med i alla fall vad som kunnat vara en död unge, men det var inte så lätt att se. Det har ju inte känts som att det här har varit ett erfaret blåmespar som flyttade inte hos oss, och kanske har inte matningen fungerat, eller också är det dålig tillgång på mat. Jättekallt har det väl ändå inte varit...? Det var trist att göra den här upptäckten och nu hoppas vi att Maja och Ninja håller dessa två små vid liv tills det är dags för dem att flyga ut. Isa har döpt en av dem till Sky (Paw Patrol) och Ian undrade varför det inte blivit fler ungar men bestämde att den andra skulle heta Miguel (Camino, från Bilar). Och vi undrar ju också...


Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 juni 2017 20:30


Vi var ner en sväng till UPPåNER-festivalen under dagen, bäst att passa på när det händer något och vi har gångavstånd. Vi kikade runt, smakade på lokal glass, spelade på chokladhjul, köpte ballonger och testade några utav cirkusredskapen som fanns att prova. Under kvällen var festivalens dragplåster Lasse Holm och han stod för underhållningen och avslutningsakten för nu är festdagarna slut.


 

Av Jenny och Jon Sjöberg - 2 juni 2017 21:10


Ikväll har vi haft finbesök på Ånaplan under UPPåNER-festivalen för tibrosonen och guldhjälten från hockey-VM Anton Strålman stod på scenen och mottog folkets jubel. Härligt av kommunen att uppmärksamma honom och ge så många besökare chansen att se honom.

I publiken fanns det många hockeyungdomar som säkert var lyriska och kön till Anton Strålmans autografskrivande ringlade sig lång. Det var verkligen många tibrobor som var där!
Charlotte Perelli stod på kö efter uppskattningen av Anton Strålman och vi hann även med att få en glimt av henne innan vi vände hemåt för att få barnen i säng och även oss själva. För festivalen pågår ett tag till, och vi kikar säkert ner en sväng imorgon också.


Av Jenny och Jon Sjöberg - 1 juni 2017 17:45

När barnen var magsjuka och låg en del i vår säng insåg vi att det var väldigt dåligt att bara ha ett lakan. Nu hände det ju aldrig någon olycka där som tur var. Och när vi tvättar så kör vi alltsammans så det är torrt samma dag. När vi köpte ny säng så hade vi svårt att hitta ett lakan som passade sängen på 210*210 cm. Till slut fann vi ett kuvertlakan i percale, vårt nya favoritmaterial. Så lent och ändå slitstarkt. Stora, sköna lakan och andra sängkläder hittas hos Sovtex.se om det är någon fler som letar. Så nu när vi köpte nytt lakan passade vi även på att unna oss nya sängkläder. Percale är materialet även på dem och det är synd att vi inte får fler tillfällen att umgås med vår härliga säng...


Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 4 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i 10 år!

   

     I år firar  jennyjon 10 år.   
                   
Under snart ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen och minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2017 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se