jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Direktlänk till inlägg 3 november 2014

Tiggare är människor!

Av Jenny och Jon Sjöberg - 3 november 2014 16:45

Hur kan man med att sparka på de som redan ligger?!?! Jag blir så arg när jag dagligen får höra om de som pratar illa om tiggare. Och jag läser om hur tiggare blir sparkade, utdrivna från städer av folkmassor, och nu senast hur en butikschef hällt hinkar med vatten över en tiggare utanför butiken. Så uppför man sig inte! Det är inte mänskligt. Man behandlar inte en medmänniska på det sättet.

De här människorna är redan utsatta och ska inte behöva råka ut för folks idioti på såna här sätt. Man ska inte sparka på de som redan ligger.

Vi har tiggare på vår ort och häromdagen la jag i 23 kronor i muggen och fick ett tack. Det är mer än vad man får från många andra nuförtiden för mycket mer. Ändå kände jag dåligt samvete, för jag skulle in i affären och köpa något som egentligen inte alls var nödvändigt, medan den här mannen satt och försökte tjäna ihop till brödfödan.

Och kom inte med det där skitsnacket om att det skulle röra sig om organiserade ligor för det stämmer inte. Ta reda på fakta innan!

Jag får dåligt samvete och det är av den anledningen jag knappt vågar möta tiggarens blick, för jag borde kunna avvara mer. Andra vågar göra rent ondskefulla saker och jag förstår det inte.

Jag har svårt att tro att någon människa skulle vilja sitta och tigga, men i de här människornas fall har det gått så långt att de måste. Många gånger gör de det för sin familj. Vi har det bra här i Sverige på många sätt, och har råd att dela med oss mer än vad vi gör.

Jag säger inte att det är ett "måste" att skänka pengar, jag säger däremot att det är ett måste att i så fall inte göra något. Bara gå förbi, inte säga något dumt, om det nu är så svårt att inte ta ut sina egna tillkortakommande på en annan människa. Den respekten räcker i så fall.

Det finns så mycket att störa sig på och det är mycket bättre att rikta energin till att försöka få till förändring på annat håll än att uppträda på ett sådan korkat sätt.

När jag gick in i affären såg jag sist hur en yngre kille öppnade sin lösgodispåse för en tiggare och lät honom ta godis. Det värmde hjärtat, och det är ett sådant samhälle vi vill ha. Ett samhälle där vi delar med oss. Inte ett samhälle där hat och rädsla styr. Respekt och kärlek och ett slut på detta vansinne. Det är människor som sitter där! /Jenny

 
 
Lotta

Lotta

3 november 2014 20:06

De finns här också, i vårt lilla samhälle. Jag brukar stoppa en tjuga i burken. Vad är en tjuga för min familj liksom?
Organiserat eller inte (tror inte!), men fatta vilket skitjobb isf att sitta där på backen i ur o skur o ta emot enstaka kronor men mängder med glåpord.
Fy sjutton vilket liv =(
Önskar fler var lite mer generösa....

http://www.esmeralda71.blogg.se

Jenny och Jon Sjöberg

3 november 2014 20:15

Ja, att inte folk kan se hur hemskt dessa människor har det. Att lägga i pengar är ju att göra något gott för någon annan på ett mycket enkelt sätt.
Det verkar inte som om en del förstår att det är människor som sitter där, och här går ju pengarna direkt. Inte några chefer eller pappersarbete som ska ta del av donationen. /Jenny

 
Ingen bild

helen

4 november 2014 08:34

Tiggaren som sitter utanför affären i vårt lilla samhälle kör en stor, fin skåpbil hit innan han sätter sig utanför affären. Sen går han till bilen och äter emellanåt. Vet inte vad kag tycker om det!

Jenny och Jon Sjöberg

4 november 2014 13:12

Jag skulle då inte vilja byta. Sitta utanför affärer och stå ut med andra människors arga blickar och ord, och ibland även värre än så för att gå och sätta sig och ensam äta mat i en bil.
Det är nog inte många som vill leva så.
Men inlägget handlar inte om var gränsen för fattigdom går. Utan om att man inte får göra hur man vill, man kan bara gå förbi för man måste inte skänka några pengar, men man måste uppföra sig. Kan man inte bemöta andra människor med någon sorts respekt så är det inte svårare än så - man behöver inte göra någonting. /Jenny

 
Ingen bild

Mia

6 november 2014 12:12

Om någon vill sitta och tigga är det den människans val, men ALDRIG att jag ger en endaste krona till dom. Är inte länge sedan en tiggare blev gripen med 10 000 i innerfickan. Den killen förstörde min syn på "tiggare" för att inte tala om deras läger som ser för jävliga ut, skräp i hela skogen, toalett under en grangren.

Jenny och Jon Sjöberg

6 november 2014 12:53

Jag tror inte alls att det är en människas val, snarare ett tvång. Och vad är 10 000 kr? Täcker inte ens till våra räkningar på en månad...
Eftersom du inte skänkte några pengar innan så kanske det inte var så att synen blev förstörd utan bara att du lurar ditt tankesätt till någon slags bekräftelse.
Men åter igen, man får inte kränka folk, om man så bor i Skåne, Örebro eller någon annanstans i världen. Och det är inläggets poäng. /Jenny

 
Ingen bild

Mia

7 november 2014 08:42

Eftersom ditt inlägg handlade om tiggare så kommenterade jag det, och nej, jag har aldrig gett dom några pengar eftersom jag inte har en aning om vart pengarna går jag vet inget om tiggaren alls. Vem som helst kan sätta sig utanför ett köpcentrum med en mugg framför sig och detta börjar bli ett samhällsproblem. Däremot ger jag Stadsmissionen 500:- inför varje jul, jag är månadgivare till världens barn så jag bidrar lite till behövande i alla fall, och jag vet vart mitt bidrag tar vägen.

Jenny och Jon Sjöberg

7 november 2014 09:16

Det är ju jättebra att du skänker till ställen som du tror på!
Jag läste just om Stadsmissionens syn på tiggeri och de verkar dela min:
http://www.stadsmissionen.se/Socialverksamhet/Nyhetsarkiv-Social-verksamhet/Vart-att-veta-om-tiggeri/
Vi är med i WWF, SNF, UNHCR, Djurambulansen, Röda Korset och säkert något mer som jag inte kommer på just nu. Det går ju inte att hålla koll på vart varenda krona går, men vi tänker fortsätta att tro att merparten i alla fall hamnar där de gör nytta för utsatta djur eller människor.
Att du skänker dessa femhundra kronor varje jul är ju inget som syns för allmänheten, men när det är galor känns det som det blir lite prestige i att skänka pengar, och kanske bara då... Du gör ju skillnad till varje jul för någon och det är en värmande tanke! /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Torsdag 28 mars 08:00


Vi var inte snabbast på´t men hade tur ändå för det fanns ägg kvar... Barnen letade kring Högåskyrkan och ganska snabbt hade barnen hittat varsitt fint Bamse-påskägg.    ...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Onsdag 27 mars 17:30

  Med posten kom en hälsning från Påskharen som meddelade att han tänkte ha vägarna förbi senare. Och så blev det! På eftermiddagen fick barnen syn på honom, men då hade han redan hunnit gömma påskäggen i trädgården. Så efter lite meet & greet f...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 17:15

Igår var det Pippi Långstrump-tema på bibblan och särskilt på sagostunden som hölls på ett annat ställe än i det vanliga runda rummet då uppslutningen var så stor. Lin och Sia, som var pippiklädda, gick bland annat tipspromenad innan de satte sig ner...

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 26 mars 12:45


... blev mycket lyckad och det var länge sedan som alla satt kvar så länge och åt middag. Det fanns allt möjligt att välja på i ost- och kexväg, men också lite godis, salta pinnar, sushi, stekt chilihalloumi med mera.   ...

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< November 2014 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards