jennyjon - vår vrå av världen - gravida fyrbarnsföräldrar

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2014

Akut kejsarsnitt vs vaginal förlossning

Av Jenny och Jon Sjöberg - 12 augusti 2014 21:00

Ian föddes med ett akut kejsarsnitt. Isa föddes vaginalt. Jag har alltså fått uppleva båda sätten och har då och då funderat på vilka skillnader som de båda sätten medför och har här skrivit lite om mina upplevelser. Om snittet hade varit planerat hade det säkert känts annorlunda före när det funnits chans att förbereda sig och kanske även efteråt.


Lång historia kort: med Ian gick jag över tiden och på den 18:e dagen efter bf kom han till världen. Förlossningen kom aldrig igång på egen hand, på en överburenhetskontroll upptäcktes att jag hade smygöppnats 3-4 cm samt att Ians hjärtljud inte var som de skulle hela tiden under CTG:n. Det togs hål på hinnorna, värkarna kom, värkstimulerande sattes in och jag kämpade på och öppnades 10 cm. Men den sista biten ville sig inte och Ian visade tecken på att försämras av det värkstimulerande och det togs ett beslut om kejsarsnitt. Sedan var det fler saker runt omkring som gjorde det jobbigt under värkarbetet, som krångel med skalpelektrod, blodprov som skulle tas på bebisens huvud flera gånger, jag skulle upp i "fyrfota-läge" när bebisens hjärtljud sviktade osv.I efterhand har det ibland känts så snopet, som om jag gick miste om förlossningen - jag hade ju öppnats de där tio centimetrarna. Allt var ju klart där, men det gick inte. Just snitt var det aldrig tal om under graviditeten, jag hade väldigt lite kunskap om vad det skulle innebära. Efteråt visste jag inte ens om jag hade fött barn eller om jag "bara" hade blivit förlöst... Nu var det ju inte så att de hux flux bara plockade ut en unge. Det låg ändå en hel del arbete bakom och när valet stod mellan att rädda bebisen eller ej så kändes det ändå självklart att det fick bli som det blev.


Med Isa tycks allt har gått mer "normalt" till. Inga större konstigheter alls vad det verkar. Men mindre ont gjorde det ju inte för det. Med båda barnen hade jag lustgas men i och med snittet blev det även förstås bedövning och den kom som en stor lättnad. All smärta bara försvann. Med Isa infann sig aldrig den lättnaden, för någon bedövning vågade jag aldrig be om ifall förlossningen då skulle stanna av och inte komma igång igen - för att åter sluta med snitt.


Värkarna och krystvärkarna - allt gjorde fruktansvärt ont. En smärta helt olik någon annan och jag trodde flera gånger att min stund var kommen och tänkte så många gånger tanken att be om att bli snittad igen. För då skulle det ju inte göra ont mer. Men nu var jag inställd på en vaginal förlossning, jag ville uppleva även detta.


Värkarna med Ian var jobbiga på så vis att det aldrig blev några värkpauser, det gick inte att tajma värkarna med lustgasen för de kom som i ett. Med Isa var det helt motsatt eftersom här hade igångsättningen skött sig själv och jag fick ganska god kläm på lustgasen även om den inte gick att ta till mot slutet. Jag hade dock god hjälp av den innan.När Ian plockats ut hölls han bara upp vid sidan av mig och sedan rusade de iväg med honom. Han skrek när han kom ut, men om det var en pojke eller flicka fick jag reda på senare. Nu fick Jon följa efter personalen och han blev den förste att hålla honom. Isa kom skrikandes ut och de gnuggade igång henne för att sedan "kastas" upp på mitt bröst och innan det hölls hon upp för att visa att det var en flicka.Efter båda förlossningarna återstod syjobb. Med Ian hörde jag bara en sug, men kände inget av jobbet. Med Isa gjorde det betydligt ondare. När det kommer till skötsel av bebis liknar de båda förlossningarna varandra härefter. Efter en del snitt kan det vara svårt att få igång amningen men det fungerade här. Ian är helammad i sex månader, och det är planen även för Isa.


När det kommer till mig såg ju efterarbetet lite olika ut. Vid snittet dröjde det några timmar tills jag var uppe på benen och duschade och efter den vaginala förlossningen stod jag i duschen inte alls långt efter... på mycket skakiga ben. Vid snittet fick jag kateter men den togs också bort ganska snart och jag kunde gå omkring där på BB. Jag har hört om flera som blivit sängliggande efteråt så jag var nog ändå ganska pigg.När man ser till tiden på BB så stannade jag där bara i runt nio timmar längre efter förlossningen med snitt jämfört med den andra - för jag ville hem och kände mig så pass bra. Den tidiga hemgången medförde istället en del pillerknaprande hemma, samt att Jon gav mig sprutor i magen. Efter den vaginala förlossningen behövde jag ingen smärtlindring efteråt. Men ont gjorde det ändå, fast det var när jag skulle sitta ner och den värken höll i sig i någon vecka. Det var inte alls bekvämt och här fanns det ju inget synligt som visade på vad jag genomgått. Efter snittet var jag omplåstrad.


Rekommendationen efter vaginal förlossning var att inte lyfta tungt på ett par veckor och efter snitt längre, så på så vis var ju återhämtningstiden lite längre. Snittet, av bikinisorten, växte dock ihop ganska bra så det var skönt. Det har inte varit så mycket som spökat efter den vaginala förlossningen heller, men det gick ju att komma igång med rörelse snabbare efter den.


Jag känner i alla fall att den vaginala förlossningen var den som jag "gillade" bäst, även om den gjorde ondast där och då. Hade det varit ett planerat snitt hade det förstås varit skönt att veta när det var dags att plocka ut bebisen så man slapp gå och vänta och vänta. Sedan finns det ju andra saker som en ökad risk för astma, allergier, infektionskänslighet med mera hos barnet, men nu var ju snitt aldrig ett val från min sida, utan något som blev nödvändigt.


Den normala förlossningen gjorde mig mer delaktig, även om jag var rejält borta några stunder också. Och i och med att värkarna den här gången slutade med vaginal förlossning så kändes det inte som att jag blev snuvad på något. Jag jobbade fram till resultatet som jag fick reda på direkt. Jag fick hålla bebisen direkt. Jag kunde lättare röra mig efteråt, och hade det inte varit för den där GBS:n hade jag åkt hem så fort som möjligt.


Om det blir tal om förlossning någon gång igen kommer jag att sikta på en vaginal förlossning. Kejsarsnitt får det bara bli om det blir tal om ett akut/urakut snitt, det är inget som jag kommer att planera för. /Jenny

 
 
skrivmoster

skrivmoster

13 augusti 2014 08:38

Jag har som du provat på båda sätten att föda barn. Första barnet föddes vaginalt under dramatik då navelsträngen låg runt halsen flera varv plus knutar. Han är avnavlad med endast huvudet ute. Lustgas var den smärtlindring man då fick. Det gick det med ... fast det kostade på.

Nummer två är född med akut kejsarsnitt eftersom han låg i ansiktsbjudning. Jag var klar för kryst men kördes snabbt till operation och sövdes ... Så jag minns inget från hans födelse och fick inte se honom förrän jag kom upp på avdelningen efter uppvaket. Fick inte ens hålla honom för jag var för "lullig" ...
Tur han hade en pappa som var med på snittet och fick ta den första kontakten.

Det är mycket som har blivit till det bättre under alla dessa år. Tur är väl det. Jag låg en vecka efter snittet och var uppe rätt fort. Men den danske läkaren gjorde ett lodrätt snitt från naveln och ner ... så man kan säga att han delade magen i två delar och det märks!! :)

Ha en skön och trevlig dag! Om en vecka vänder vi nosen söderut. Begravning först på onsdag. Kram!

http://skrivmoster.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

13 augusti 2014 18:43

Det är verkligen skönt att det finns så mycket kunskap kring barnafödande. Det är en massa saker som kan inträffa...
Båda sätten att föda barn på sätter ju sina spår på sina sätt, och en del skulle jag väl kunna klara mig utan. Men att jag har fått två friska barn är ändå störst av allt.

Om ni vill får nu ju ta den här sidan om sjön (eller diket som den också kallas har jag hört...) och hälsa på. Ni är så välkomna så, men det vet ni ju. Fast vi förstår om ni kommer vara trötta efter långa resan. Kramar! /Jenny

 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

14 augusti 2014 06:52

Börjar med att svara skrivmoster: Lodrätt snitt görs alltid om det är ett urakut snitt för då har man inte tid eller möjlighet att tänka på annat än att hålla mamma och barn vid liv. Är det ett planerat snitt eller akut snitt görs det ett vågrätt snitt så kallat bikinisnitt.

Över till Jenny =) Roligt att läsa dina upplevelser och jämförelser och det är ju skillnad mellan de olika sätten (stor skillnad även för oss personal).

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

14 augusti 2014 09:11

Ja, det blev verkligen två olika erfarenheter för att komma fram till samma "resultat". Det blev en del nya kunskaper.

Skrivmoster kanske ser ditt svar. /Jenny

 
ihemmetslugn

ihemmetslugn

14 augusti 2014 09:15

Alltid bra med nya kunskaper och skulle det bli en tredje gång så har du ju nu erfarenhet av båda sätten och vet ännu mer den gången :)

http://ihemmetslugn.blogspot.se

Jenny och Jon Sjöberg

14 augusti 2014 10:59

Kunskap kan ju vara bra och det var ju just den som gjorde att jag kämpade på lite extra för att få genomgå en "vanlig" förlossning den här gången. /Jenny

 
skrivmoster

skrivmoster

14 augusti 2014 22:15

Okej, tack för upplysningen ihemmetslugn! Det var väldigt bråttom så jag förstår.:)

http://skrivmoster.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

15 augusti 2014 07:10

Man får verkligen vara tacksam över att de kan få till snitt så pass fort när det är bråttom. Vi är fortfarande förvånade över hur snabbt det gick att få fram ett operationsteam mitt i natten när Ian föddes. /Jenny

 
Malin

Malin

16 augusti 2014 12:12

Va skoj att få läsa om dina tankar,funderingar och syn på dina båda upplevelser! Tack för att du delar med dig Jenny! :)
kram

http://starchild88.bloggplatsen.se

Jenny och Jon Sjöberg

16 augusti 2014 15:32

Det var så lite så. Bara roligt att någon orkar läsa. Bloggar ju mest för vår egen skull. Kram! /Jenny

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 15 juni 16:05


Träning och träning?

Av Jenny och Jon Sjöberg - Tisdag 15 juni 09:45

    På förmiddagen igår var Ian och Isa med på aktiviteten Sommarskoj i Östankyrke som arrangerades av Svenska kyrkan och Tibro kommun. Där fick de bland annat gå skattjakt, måla kepsar, grilla korv med mera. Jag och de andra barnen lämnade av d...

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem barn: Ian 8 år, Isa 6 år, Loe 5 år, Lin 3 år och Sia född 30 april 2021.
Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 10 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se