jennyjon - vår vrå av världen - livet med fem barn

Alla inlägg under december 2012

Av Jenny och Jon Sjöberg - 17 december 2012 13:45

... att alla får vara friska och får mat och rent vatten så önskar vi oss:

Av Jenny och Jon Sjöberg - 17 december 2012 13:30

Ja, det heter "jämnt" men jag menar faktiskt jämt. Jämt som alltid. Och vad yrar jag om nu egentligen? Jo, snart närmar sig 2013 - ett udda år. Och under udda år så stannar vi liksom upp lite grann och inget "stort" händer i vårt liv. Det kan i och för sig röra sig om både bra och dåliga saker. Det enda (?!) udda med oss är egentligen att Jon är född ett udda år, men det är det ju ingen av oss som minns något av... Nalle är visserligen också född på ett udda år, men vi var ju inte med under de första åren av hans liv. Här följer några av de händelser som vi råkat ut för under jämna årtal:


Vi blev tillsammans 2002.

Vi köpte ny bil 2006.

Vi förlovade oss 2006.

Vi skaffade Nalle 2006.

Farmor och farfar dog 2008.

Vi köpte ny bil 2008.

Vi gifte oss 2008.

Morfar dog 2012.

Vi köpte hus 2012.

Vi fick Ian 2012.


Om vi utgår ifrån detta "numerologiska facit" kommer det inte hända så mycket under det kommande året. Det kanske kan vara lika bra det för då händer det kanske inte något dåligt heller. Men lite märkligt är det ändå att det mesta verkar hända oss under jämna år... /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 december 2012 15:42

Igår kunde vi inte hålla oss längre, utan gick och köpte Madagaskar 3 på DVD. Vi hade i och för sig lika gärna kunnat köpa den på Blu-ray, men då hade vi ju inte fått den färgglada regnbågsperuken...!


(Okej, det var jag som ville ha peruken...)


Vi gillar de tidigare Madagaskar-filmerna och denna var också rolig, även om den inte heller slår ettan. Kanske blev det lite väl mycket psykodeliska färgexplosioner och aningen för lite av mina personliga favoriter, Kung Julien och Mort. Dessutom märks det så tydligt att filmen är gjord för 3D, vilket innebär att många scener är rena bergochdalbanan. Kul, men snurrigt värre. Tempot är så högt att man nästan blir åksjuk. Ska jag säga förresten, som älskar alla åkattraktioner på Liseberg! Börjar nog bli gammal...

Handlingen då? Tja, kan det bli annat än roligt när vilda djur tar sig till Monaco, jagas av en fransk, sadistisk kvinnlig polis och rymmer med en cirkus...? Filmen är full med humor och hjärta och får därför helt klart godkänt, kanske vågar man också hoppas på en fjärde film. I like to move it är fortfarande omöjlig att sitta still till! /Jon


PS. Att något gulligt blir ännu gulligare i en färgglad peruk kommer här bildbevis på:

Vårt lilla penntroll!

Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 december 2012 15:30

Sent i fredags kväll tog jag Nalle på promenad. Vi gick längs med Tidan nere vid Ånaplan när en svartklädd man med hund dök upp en bit framför oss, på en anslutande gångväg. Nalle, som ju är lite osäker på andra hundar, såg inte dem utan nosade glatt vidare i snön. Jag stannade upp och kollade ifall de tänkte vika av mot oss, men de fortsatte åt samma håll som vi var på väg.

Därför började vi så sakteliga gå efter dem, och snart såg jag inte mannen eller hunden längre. Jag antog att de gått så fort att jag tappat dem ut sikte i mörkret, men när vi närmade oss en träddunge sprang plötsligt hunden lös ut i snön på Ånaplan. Nu såg Nalle hunden och skällde till. Ett ögonblick trodde jag att hunden skulle komma mot oss, men den satte av i full galopp upp mot bostadsområdet. Konstigt, tänkte jag. Var blev mannen av?

Jo, honom fick vi strax syn på lite längre fram, för han stod inne i dungen och sågade ned en gran! Mannen hade huvan uppdragen över huvudet, och jag vet inte om han såg oss. Nalle tyckte - med all rätt - att det var mysko med en svartklädd man inne i en mörk skogsdunge och höjde både huvudet och svansen, men skällde inte. Trädsnattaren hade nog valt en lite för stor gran, för han släpade ut den en bit från dungen och sågade den mitt itu.

Nalle och jag fortsatte vår promenad, fast på hemvägen korsade vi den väg som mannen måste tagit när han gick hem med sitt byte. För som den gamle viltspårare jag är (host, host!), såg jag direkt släpspåret efter en typisk Picea abies, komplett med kvistar, barr och allt. Nyfiken följde jag spåret ända fram till huset där den ärligt stulna granen låg helt öppet framför dörren. Av förövaren syntes dock intet till. Han kanske hade gått in för att torka fingeravtrycken från "mordvapnet"...? :)

Nåja. Vem har väl inte nån gång i sitt liv norpat en liten julgran? Jag bara frågar. (Säger ju inte att jag nånsin gjort det...) Men alla kanske inte släpar hem den genom ett upplyst bostadsområde, må vara en fredagskväll efter På spåret, men ändå. Huvan var i alla fall en fin touch. Inte misstänksamt alls, överhuvudtaget... ;) /Sherlock JonES

Av Jenny och Jon Sjöberg - 16 december 2012 14:45

Vinterdäcken på Astran börjar bli slitna, och vi har därför börjat se oss omkring efter nya till nästa säsong. (Drömvinsten verkar ju dröja, så ny bil får väl vänta...) Förutom en mängd däckfirmor, däcksäljande bensinstationer och liknande runt om i trakten - och landet i övrigt - finns det dessutom många, många företag som säljer däck och fälgar på internet, bland annat Gummihuset.

En positiv överraskning är att man numera (faktiskt så sent som från och med 1 november i år!) energimärker däck, precis som till exempel vitvaror och glödlampor. Dessutom står väggrepps- och ljudnivåegenskaperna bredvid energimärkningen, och detta har vi länge önskat. För man vill ju gärna kunna välja ett bra däck grundat på dessa tre egenskaper - och pris förstås. (Läs mer om energimärkning av däck på Energimyndigheten, som ansvarar för märkningssystemet.)

Klart är alltså att: 1) det finns en uppsjö av däck, 2) det finns en lika stor uppsjö av däckförsäljare, och 3) nuförtiden kan man enklare än förr jämföra både priser och egenskaper på däck. (Även om miljömärkta däck, som är garanterat fria från giftiga HA-oljor och annat, fortfarande är försvinnande få på marknaden - har hittills bara hittat ett enda!) Vad ska vi då välja för typ av vinterdäck? Dubbfria friktionsdäck känns som ett bättre miljöval än dubbdäck, särskilt när man bor på denna breddgrad.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 15 december 2012 16:00

Tidigare trodde vi inte att regnandet någonsin skulle ta slut - och nu undrar vi detsamma när det gäller snön. Som det snöar! Och även om det varit uppehåll under större delen av dagen har vi hört ryktas att mer är på väg ner... Även om det är lite bökigt att ta sig utanför dörren nu så gjorde vi det ändå. Nalle har ju redan pälsrocken på men vi andra fick allt ta på oss varmare kläder för lite utetid i snön.


Ian fick sitt livs första tur i en pulka. Vi drog honom lite i trädgården och Nalle försökte hjälpa till med att skotta upp framför. Fast han tröttnade snart på det och insisterade på att vi istället skulle kasta snöbollar åt honom.

Ian blev mer liggande än sittande i pulkan och det påminde kanske till viss del att om att åka i vagnen. Och i den brukar han ju somna och det blev likadant här. Snart sov en liten kille i sin pulka... och det passade ju oss som då kunde skotta undan en del snö istället.

 

Här berättar Ian själv vad han tyckte om sin runda i pulkan. Och bokstaven "r" skulle vara den svåraste i alfabetet sa talpedagogen på senaste föräldraträffen. Ha!

 

Ian
Av Jenny och Jon Sjöberg - 15 december 2012 15:59

Fixat både pizzabullar och skottat av taket. Jomenvisst. /Jon

 

Presentation


Välkommen till Jenny och Jon, ett gift par som bor i Tibro tillsammans med våra fem härliga barn. Ian är född -12, Isa -14, Loe -16, Lin -18 och Sia -21.

Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i över 13 år!

Den 25 juli 2010 startade vi jennyjon-bloggen. I över ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen. Minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

      

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< December 2012 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skapa flashcards