jennyjon - vår vrå av världen

Alla inlägg under januari 2011

Av Jenny och Jon Sjöberg - 27 januari 2011 15:26

Där står jag i köket och fixar med lite mat när ett par rådjur kommer traskande alldeles utanför fönstret. Det är härligt att ha så nära till naturen och att ha vilda djur så tätt intill. De är ju fina, rådjuren!

Men de är hungriga nu, stackarna, när det är skare och de inte kommer åt något att äta. Istället söker de mat i samhällena, och här finns det mat!

  

På balkongen är det full fart på fåglarna som äter solrosfrön. Måste säga att jag hade mina tvivel när det gällde den här fågelmataren med sugpropp från DesignTorget. Trodde aldrig att den skulle sitta fast, men den har inte trillat ner en enda gång. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 27 januari 2011 15:11

Det blev en lite ovanlig förmiddagsrastning idag. Solen sken och det var inte det minsta blåsigt och eftersom vi haft en hel del minusgrader på sistone vågade jag ta ut Nalle på isen för lite bus.

Jag gjorde snöänglar och Nalle försökte utan någon större framgång att gräva sig igenom isen...

Även om vi inte tyckte att det var kallt, väl påpälsade som vi var, så tyckte kameran annorlunda och strejkade lite. Men den här bilden blev ganska spännande ändå.

När Nalle insett, efter att ha roat sig länge, att han inte har en framtid som isbrytare låg han och pustade ut i solskenet. /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 27 januari 2011 12:38

Jag tänkte ta tag i städningen och göra lite helgfint, men så läste jag den här varningstexten:

Det låter farligt, kanske bäst att lyda... /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 26 januari 2011 19:34

Jag har länge grubblat på en frågeställning och i brist på en lösning från egen sida ställde jag den viktiga frågan till Spåkulan. Här är svaret jag fick:

Ganska träffande just den här gången! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 26 januari 2011 19:17

Ikväll är det dags igen att försöka få tag i en kod så vi kan se Färjestad spela mot Brynäs på webb-tv. Förra gången havererade sidan totalt och vi blev utan. Men FBK klarade sig utan oss och slog MODO ändå - yes!

Proviant har bjudit oss på många fina hockeykvällar utan att vi ens smakat chipsen - det är djupt orättvist. Men nu har vi ändrat på det!

Nå, var de nu då "dubbelt så tjocka och dubbelt så goda"? Ja, tjockare än vanliga chips är de. Dubbelt så goda - nja, där är vi lite oense. Jon gillade nog chipsen lite mer än vad jag gjorde. Men kanske är det en vanesak, att lära sig att tycka om lite tjockare skivor. Bra är i alla fall att de inte trots sin tjocklek får en mjölig smak. Men en 90-gramspåse är inget som räcker för två att dela på under en hockeykväll...

Halva nöjet var nästan att läsa Ta inga beslut på tom mage-texten på chipspåsens baksida! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 26 januari 2011 18:30

 

På eftermiddagen var vi in en sväng till Tibro för vi behövde både handla och tanka. Det blev både det ena och det andra handlat, så nu är det påfyllt igen. 

Precis som Joey i Vänner är vi väldigt svaga för smörgåsar så några vitlöksbaguetter slank med. Hemma gjorde vi egna smörgåsar och hade lite tv-mys på denna lillördag.

Vi zappade runt och fastnade faktiskt på Kunskapskanalen av alla kanaler. Brukar sällan titta på den kanalen, men där sändes ett mycket intressant seminarium om hundar. Just när vi tittade talade en professor om vad som skiljer hundar och vargar åt. Han tog upp en del exempel som var mycket tänkvärda.

Bland annat så har vargar bara ett enda sorts skall medan man på hundar kan höra vad det är de skäller för på skallets läte.

Forskare har också konstaterat att hundar har vad psykologer kallar "theory of mind", dvs. att hundar förstår att andra förstår, med exemplet "jag vet att du vet". Samma förmåga får inte ett barn förrän i fyraårsåldern. Han menade att om en hund har två bollar framför sig och ägaren bara ser den ena utav bollarna, hämtar hunden när den blir uppmanad att "hämta bollen" den boll som är synlig för dem båda. För hunden kan räkna ut att ägaren inte ser den gömda bollen.

Hundar förstår också när man pekar på något, t.ex en burk, att det kanske finns något intressant i just den burken, och går dit. Det förstår varken vargar eller schimpanser.

Hundar avlades från början fram för att samarbeta med människan, inte för att domineras. Att hundar kan samarbeta är också något som skiljer dem från vargarna. Det märks i att hundar söker ögonkontakt, det gör inte vargar. När en hund stöter på ett problem som den inte själv klarar av att lösa söker den efter husses eller mattes hjälp för att klara av uppgiften.

Nalle vet till exempel var vi har tuggbenen, i vilket skåp, och då och då händer det att han krafsar på dörren till skåpet för att uppmärksamma oss på att han vill ha ben, men inte kan öppna själv.

Just den forskaren tydliggjorde också att när man arbetar med hundar kan aggressivitet många gånger föda aggressivitet och att det är viktigare att samarbeta med hunden, för det är naturligt för den. Inte ens hundar som blivit förvildade återupptar vargarnas flockbildning, så djupt rotat är detta beteende.

För hur lika hundar och vargar än må vara utseendemässigt har de helt skilda beteenden. I vargarnas värld överlever de starka och dominanta, medan vi människor många gånger ser till att det är de snälla och tillgivna hundarna som man avlar på.

Oj, det här blev ett långt inlägg av en smörgås... Men programmet var mycket intressant och vi satt kvar långt efter att smörgåsarna var uppätna. Just hundar är ett ämne som intresserar oss och ju mer vi kan lära oss om dessa fyrbenta varelser desto bättre blir vi som hundägare.

Av Jenny och Jon Sjöberg - 26 januari 2011 09:20

Igår kom det mer snö, och igår kväll sjönk temperaturen och nu på morgonen är det 14 minusgrader. Va'?! Jag hoppades ju på att värmen och våren var på väg, för snön började ju töa bort. Men det här är ett bakslag. Ett kallt bakslag. Jag vill ha sol och värme! /Jenny

Av Jenny och Jon Sjöberg - 25 januari 2011 19:03

Clint Eastwood har regisserat denna film om Nelson Mandelas första tid vid makten i ett land splittrat av apartheid. Morgan Freeman spelar Mandela, den sydafrikanske frihetskämpen som satt inspärrad hela 27 år för sina åsikter, varav 18 år på fängelseön Robben Island, och som sedan blev president i Sydafrika.

Han är inte ute efter hämnd efter den stora oförrätt som drabbat honom och många med honom, utan strävar istället efter att alla ska leva i fred och frihet tillsammans.

Filmen skildrar hur Nelson Mandelas intresse för det sydafrikanska rugbylaget Springboks växer, allteftersom han inser värdet av hur sport kan förena människor, svarta som vita, rika som fattiga. Nelson Mandela inspirerar lagkaptenen François Pienaar (Matt Damon) att leda laget mot det stundande världsmästerskapet i Sydafrika 1995.

Men det här är ingen rugbyfilm, även om stora delar av filmen faktiskt utspelas på rugbyplanen. Istället är det här en film som gestaltar Nelson Mandelas storhet som människa och ledare.

Clint Eastwood har än en gång bevisat att han verkligen är en av världens stora filmskapare. Filmen är både gripande och fylld av en värmande, stillsam humor. Nelson Mandela är en stor man som hjälper oss att se världen på ett helt annat sätt, och när han pratar, lyssnar man. Trots det är Mandela bara en ensam man, som efter tiden som fängslad glider ifrån sin familj men vinner sitt land och en hel världs beundran.

Människor har en fri vilja, men ibland behöver de hjälp att ledas åt rätt håll. Där hjälper Nelson Mandela sitt folk. Invictus är en dikt som hjälpte Mandela själv under fångenskapen och som slutar med strofen:

"I am the master of my fate:
I am the captain of my soul."

Presentation


Det är vi som är Jenny och Jon, ett gift par som bor i en villa i Tibro tillsammans med våra fyra barn: Ian 7 år, Isa 5 år, Loe 4 år och Lin 2 år. Följ oss i vår vardag!

Kontakt: jenjonsjoberg@hotmail.com

Vi har bloggat i 10 år!

   

     I år firar  jennyjon 10 år.   
                   
Under snart ett decennium har vi hållit liv i den här bloggen och minst ett blogginlägg per dag har vi publicerat. Och fler ska det bli!

Vi finns på Youtube!

 

          Följ oss på Youtube:
               jennyjontube

 

       

 

 

Besökare just nu...


Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2011 >>>

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se